Kookboek

Oma Miet

Over ons

Tjemaralaan 14 is ontstaan uit de culinaire erfenis van mijn overgrootmoeder “Oma Miet“ van Spanje – de Liser de Morsain.

Zij begon in 1922 aan de Defensielijn van den Bosch 53 te Batavia haar toko en zette deze door tot januari 1958 aan de Tjemaralaan 14 in Jakarta. In haar hoogtijdagen maakte ze meer dan 100 Spekkoeken, Moskovisch, Gateau Africain en diverse andere Indische zoete heerlijkheden.  Uiteraard werden ook de hartige Indische koekjes gemaakt zoals lemper, Indische pastei, Bah pao en Loempia met de befaamde pindasaus. Na de oorlog begon oma een Rantang service, dit hield in dat ze elke dag ongeveer 100 rantangs verzorgde voor gezinnen in Batavia. Een rantang is een etensdrager met 4 of 5 pannetjes op elkaar. In de tuin van de Tjemaralaan 14 werden naast de Indische koeken de gerechten op grote anglo’s op arang (houtskool) gekookt.

Met deze erfenis wilde ik iets doen, zonde om de handgeschreven kookschriften van “Oma Miet” en “Oma Irma” te laten verstoffen in de kast. Daarom ben ik begonnen om op deze manier deze authentieke Indische smaak door te geven, doormiddel van het maken van Indische producten en het in de toekomst uitbrengen van een Indisch kook- en leesboek, met uiteraard de parels van de Indische familierecepten.

De Indische producten worden op ambachtelijke wijze en volgens de handgeschreven authentieke Indische recepten van mijn overgrootmoeder "Oma Miet" bereidt. Ik maak de producten volgens haar Bataviaanse hand en is gebaseerd op de Soendaneese zout/frisse keuken en onderscheid zich omdat er bijna geen suiker wordt gebruikt in de gerechten. Dit maakt bijvoorbeeld de Ketjap Sedeng (half zoet) extra speciaal. Deze ketjap is heel goed te gebruiken is als dipsaus maar ook als marinade voor de saté. Het assortiment bestaat op dit moment uit: Ketjap Sedeng, Rozenstroop, Seroendeng en Boemboe Karedok en wordt steeds uitgebreid.

Beleef de echte Indische smaak met de Indische producten van “Oma Miet”.

Marc Tierolf, Tjemaralaan 14

KvK: 64744302 

BTW-nummer: 175191050B01

Rekeningnummer: NL25 KNAB 0255 1189 61